Jaki miód jest najzdrowszy? Rozwiewamy wątpliwości!

Skarbnica zdrowia i smaku, bogactwo witamin i składników odżywczych, szereg zastosowań i zalet. Miód to płynne złoto, które dziś odkrywamy na nowo. Na sklepowych półkach, targach bądź w sprzedaży internetowej możemy znaleźć wiele jego różnorodnych gatunków. Jaki miód jest najzdrowszy? Po jaki rodzaj warto sięgać, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i wzorową kondycją organizmu? Podpowiadamy!

Czy miód to wyłącznie cukier?

Z pewnością nikt nie zaprzeczy, że miód jest zdrowym i wartościowym produktem, który warto wdrożyć do codziennej diety. W istocie, płynne złoto z pewnego źródła ma szereg terapeutycznych właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy? Zanim odpowiemy na to pytanie, należy powiedzieć parę słów o tym pszczelim wyrobie.

Każdy miód składa się w ponad 80% z cukrów prostych. Zatem, czy wobec tego faktu przysmak należy do najzdrowszych produktów, czy wręcz przeciwnie? Bierzemy pod uwagę całokształt, a więc wszystkie składniki, które go budują. Oprócz cukrów prostych będzie to potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń czy chlor. Dodajmy do tego witaminy B i C wraz z biotyną i kwasem foliowym.

Miód i jego nieprzeciętne właściwości

Stwierdzenie mówiące, że miód wzmacnia organizm, byłoby niewystarczające i niekompletne. Dobroczynnych właściwości miodu jest mnóstwo! Lista zasług jest naprawdę długa, obejmuje również wiele obszarów naszego zdrowia. Miód działa oczyszczająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jego regularne spożywanie chroni nas przed różnego rodzaju infekcjami i sezonowymi przeziębieniami. Warto dodać, że miód wspiera pracę serca, leczy miażdżycę i chorobę wieńcową. To nie koniec! Amatorów płynnego złota ucieszy fakt, że pszczeli wyrób usprawnia procesy trawienne, zwalczając również zaparcia. Jest pomocny przy terapii wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz zapaleniu jelit. Cierpisz na choroby układu moczowego? Spożywaj miód! Jego działanie uspokajające odkryły osoby cierpiące na bezsenność i nerwicę.

Jaki miód jest najzdrowszy — polski czy zagraniczny?

Kusi Cię reklamowany produkt ze sklepowej półki, a w domu okazuje się, że pochodzi z Chin? Cóż, nawet wśród miodów zdarzają się egzemplarze, które pochodzą z krajów azjatyckich. Niska cena czy przyciągająca wzrok etykieta mogą dezorientować konsumentów. Który miód jest zatem najzdrowszy? Jakość produktów zagranicznych niestety znacznie odbiega od wyrobów miejscowych pasiek. Dlaczego? Miody zza granicy mogą zawierać uczulające pyłki lub inne, groźne dla zdrowia substancje. O zgrozo! Możesz także zupełnie nieświadomie trafić na tzw. mieszanki miodów. Są to kompozycje złożone z miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza niej. Wniosek? Najzdrowszy będzie wariant pochodzący wyłącznie z polskich pasiek. Możesz przetestować np. naturalne miody z pasieki Roztocza Wschodniego. Ekologiczne, bezpieczne, po prostu smaczne!

Miód miodowi nierówny — gatunki, które warto wziąć pod uwagę

Na rynku znajduje się pełna gama wartościowych i zróżnicowanych pszczelich wyrobów, które przypadną do gustu największemu koneserowi. Jaki miód jest najzdrowszy? Wiele zależy od rzeczywistych cech poszczególnych gatunków. Poniżej znajdziesz popularne miody, które warto mieć w swojej spiżarni.

Miód gryczany na problemy z wątrobą

Pozyskiwany z kwiatów gryki miód o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Ostry, ziołowy, z delikatną goryczą — ten gatunek ma tyle samo przeciwników, co zwolenników. Wyrób wykazuje jednak wysoką antybiotyczność, co jest istotne przy leczeniu różnorodnych schorzeń. Z powodzeniem zastosujesz go przy niedoborach żelaza. Usprawni on działanie Twojej wątroby, działając oczyszczająco i odtruwająco.

Lipowy przysmak idealny na przeziębienie

Kwiaty lipy tworzą sposobność produkcji wyjątkowego miodu, który okaże się nieoceniony podczas mniejszych i większych infekcji. Gatunek ten działa przeciwgorączkowo i napotnie. Zadbaj, by znalazł się również w Twoich zapasach.

Wielokwiatowe płynne złoto — strzał w dziesiątkę przy alergii

Miód wielokwiatowy docenia wiele osób, głównie ze względu na jego różnorodność. Na co pomaga ten gatunek? Zakup słoiczek, jeśli masz problemy z alergią lub astmą.

Miód akacjowy na wzmocnienie odporności

Idealny zamiennik cukru? Miód akacjowy! Ten przysmak szczególnie lubią zwolennicy słodkości. Łatwo przyswajalne węglowodany sprzyjają szybkiemu wzmocnieniu organizmu w razie zmęczenia. Zainwestuj w niego, gdy czujesz spadek odporności lub czujesz nadchodzącą infekcję. Ten produkt pomoże Ci również przy dolegliwościach żołądkowych.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Zastanawiasz się pewnie, który gatunek płynnego złota zagwarantuje Ci największe zdrowie. Cóż, odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Jaki miód jest najzdrowszy? Każdy polski wyrób będzie dobrym wyborem. Wybieraj miody, które mogą pomóc w konkretnej dziedzinie zdrowia. Masz problem z katarem siennym? Postaw na wariant wielokwiatowy. Dolegliwości trawienne? Sięgnij po miód akacjowy. Wypełnij spiżarnię po brzegi i próbuj wszystkich wyrobów!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl