Producent
Cena
-
od
do
Miód słonecznikowy – uwielbiany przez dzieci i kobiety
Choć właściwości miodu są nieocenione, wiele osób nie może oswoić się z jego smakiem. Dotyczy to w szczególności małych dzieci, dla których smakołyk jest zbyt cierpki. Dlatego to miód słonecznikowy jest polecany szczególnie na początek, ponieważ jego słodki, subtelny smak nie przeszkadza nikomu. Zaleca się go osobom z nadciśnieniem, chorobami krążenia czy miażdżycą, bo obniża poziom cholesterolu. Wspomaga pracę żołądka i jelit, wspiera wątrobę i nerki, odtruwając je.
Najlepszym lekiem jest miód - właściwości zdrowotne.
W apiterapii ( dział medycyny naturalnej ) miód słonecznikowy polecany jest przy schorzeniach żołądka i jelit, chorobach płuc i nerek, a zwłaszcza przy dolegliwościach układu krwionośnego. Miód słonecznikowy, podobnie jak inne miody nektarowe i spadziowe ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Zalecany jest przy gojeniu się ran, zapalenia skóry, nieżytach nosa i zatok. Świeży miód słonecznikowy jest uważany za tzw. superfood ze względu na właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dzięki szerokiej gamie prozdrowotnych metabolitów może być uważany za zdrowszą alternatywę cukru.
( podano za artykułem mgr inż. Marty Burzyńskiej - Katedra Biochemii i Analizy Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Pasieka nr 6/2022 str.21 )