Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Miód gryczany – popularny, smaczny i bardzo zdrowy

 

Ze względu na zawartość rutyny miód ten polecany jest szczególnie w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Poprawia elastyczność, wytrzymałość i przepuszczalność ścian naczyń włosowatych. Dzięki temu zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, powstawaniu wybroczyn oraz wylewów.

Kolejną korzyścią płynącą ze spożywania miodu gryczanego jest zdolność do hamowania procesów miażdżycowych. Ważną rolę odgrywa również w leczeniu niedokrwistości wynikającej m. in. z niedoboru żelaza, ponieważ wykazano, że regularne spożywanie tej odmiany miodu zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi. Działa osłonowo i detoksykacyjnie na wątrobę. 

Z tego samego względu sprzyja regeneracji wyczerpanego chorobami organizmu. Istnieją dane ukazujące, że miód ten wspomaga odbudowę kości po złamaniach, jak również jest pomocny w profilaktyce chorób nowotworowych. Wskazany jest w infekcjach przebiegających z gorączką, zaburzeniach wzroku, osłabienia słuchu i problemach z pamięcią. W swoim składzie zawiera dobrze przyswajalne żelazo, białka i witaminę C, dzięki czemu jest pomocny w leczeniu chorób układu oddechowego, leczeniu niedokrwistości  oraz zaburzeń na tle nerwowym

( podano za artykułem mgr inż. Marty Burzyńskiej - Katedra Biochemii i Analizy Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Pasieka nr 4/2021 str. 20 )

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl