Miód gryczany wyróżnia się wysoką zawartością białka i łatwo przyswajalnych minerałów. Ze względu na swój skład i właściwości bywa nazywany najzdrowszą z rodzimych odmian. Znakomicie sprawdza się jako element diety i idealnie uzupełnia receptury domowych kosmetyków. Jakimi właściwościami charakteryzuje się miód gryczany? Jak stosować ten wartościowy dar pszczół, by cieszyć się jego wyjątkowym działaniem? Oto kilka najważniejszych informacji, które pomogą Ci w pełni wykorzystać jego potencjał.
Miód gryczany ma zazwyczaj charakterystyczną ciemną barwę, jednak jego barwa może być w kolorze od beżowego, poprzez czerwony aż do ciemnego brązu. Znany jest także ze swojego specyficznego, głębokiego smaku. W jego składzie znajdziesz między innymi dużą ilość żelaza i magnezu. Warto zwrócić również uwagę na minerały takie jak fosfor, potas, mangan, cynk, krzem, miedź oraz sód. Ponadto stanowi źródło enzymów oraz witamin, takich jak witamina C, B1, B2 i niacyna. Przyjrzyjmy się temu, na czym polega fenomen miodu gryczanego i jak go stosować.
Cenne właściwości miodu gryczanego
Szereg wartościowych substancji zawartych w tej odmianie sprawia, że z powodzeniem wykorzystuje się ją zarówno w profilaktyce, jak i w terapii wielu dolegliwości. Dlaczego warto stosować miód gryczany? Oto niektóre z jego właściwości:
– wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Dzięki temu jest nieoceniony przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu. Warto go stosować również przy kruchości naczyń oraz chorobach układu krążenia i serca,
– charakteryzuje się działaniem antybiotycznym,
– wspiera i odtruwa wątrobę,
– zawiera ważne antyoksydanty,
– wspomaga wzrost hemoglobiny,
– redukuje uporczywy kaszel, towarzyszący infekcjom lub astmie,
– wspomaga i reguluje trawienie,
– wspiera regenerację organizmu,
– poprawia przyswajalność witaminy C,
– pomaga w powrocie do zdrowia po złamaniach i przyspiesza gojenie się ran.
Miód gryczany – jak stosować?
Jak stosować miód gryczany, by wykorzystać jego wyjątkowe właściwości? Przed snem rozpuść łyżkę miodu w szklance letniej wody. Miksturę wypij dopiero rano, na czczo, około pół godziny przed śniadaniem. Woda z miodem pomoże także doraźnie przy dolegliwościach układu pokarmowego. W przypadku przeziębień pomocne może okazać się spożywanie 1-2 łyżek miodu gryczanego 3 razy dziennie. Słodki dar ula doskonale uzupełni również smak kawy i herbaty. Pamiętaj jednak, że napoje nie mogą być gorące. Wszystko dlatego, że miody tracą swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Co ciekawe, miód gryczany znakomicie sprawdzi się także w maseczkach na twarz i włosy. Możesz wykorzystać go również w domowych peelingach oraz okładach na rany.
Jak widzisz, stosowanie miodu gryczanego ma wiele zalet. Z pewnością warto uzupełnić nim swoją dietę. Jeśli chcesz wypróbować działanie tej odmiany, sprawdź ofertę naszego sklepu. Znajdziesz w nim szeroki wybór słoiczków o zróżnicowanych pojemnościach.