Producent
Cena
-
od
do
Łagodny w smaku o neutralnym aromacie.
Miód rzepakowy jest pierwszym wiosennym miodem pozyskiwanym w pasiece i jednym z najbardziej znanych miodów odmianowych w Polsce. Po szybkiej krystalizacji przybiera białą lub szarokremową barwę.
Ze względu na dużą zawartość glukozy, zalecany dla wzmocnienia serca oraz w profilaktyce choroby wieńcowej i ogólnie w chorobach układu krążenia. Również stosowany dla poprawy funkcjonowania wątroby, gdyż korzystnie wpływa na przemianę tłuszczów w tym organie i poprawia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.
Pomaga uzupełnić niedobory boru, wapnia i magnezu. Dlatego szczególnie polecany jest dla osób starszych. Z uwagi na obecność boru przyczynia się do prawidłowej budowy kości, pracy tarczycy i śledziony. Likwiduje nadmiar wody obecnej w tkankach i redukuje obrzęki spowodowane jej kumulacją, dzięki właściwościom osmotycznym. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi i hamuje rozwój miażdżycy. Usuwa z organizmu toksyczne produkty przemiany materii w wyniku wiązania ich z kwasem glukuronowym. Zalecany jest w dolegliwościach związanych z zaburzonym funkcjonowaniem nerek i układu moczowego.
( podano za artykułem mgr inż. Marty Burzyńskiej - Katedra Biochemii i Analizy Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Pasieka nr 1/2021 str.22 )