Miód to doskonały dodatek do różnorakich dań. Na pewno wykorzystasz go, gdy będziesz przyrządzał przepyszne desery – pieczone jabłka z rodzynkami, kokosowe babeczki czy nawet naleśniki z figami. Warto słodzić nim herbatę, bo to rewelacyjny zamiennik cukru. Musisz jednak wiedzieć, że omawiany produkt cechuje się właściwościami leczniczymi. Na co pomaga miód lipowy? Chętnie udzielimy odpowiedzi na to pytanie!
Jakie właściwości ma miód lipowy? Poznaj jego najważniejsze cechy!
Co powinieneś wiedzieć o miodzie lipowym? Nietrudno zgadnąć, że jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. Dzięki temu posiada wiele dobroczynnych składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie każdego człowieka. Są to między innymi kwasy organiczne, flawonoidy czy pektyny. Miód lipowy charakteryzuje się również kilkoma szczególnymi cechami. Zwykle przybiera jasnożółtą barwę, choć występuje także pod bardziej zielonkawym kolorem. W smaku bywa pikantny, a czasem może być nawet lekko gorzki. Jest to więc bardzo pyszny produkt, a jego wartość podkreślają lecznicze właściwości.
Na co pomaga miód lipowy? To droga do zdrowego stylu życia!
Warto zapamiętać, że miód lipowy pomaga w zwalczaniu różnych dolegliwości. Duża w tym zasługa olejków eterycznych, które znajdują się w jego składzie. Dlatego produkt stosuje się przy przeziębieniu i grypie. Ma działanie wykrztuśne, antyseptyczne, a do tego pomaga w obniżeniu gorączki. A to jeszcze nie koniec zalet! Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia odporność organizmu. Doskonale wpływa też na cały układ nerwowy, ponieważ łagodzi napięcia, zwiększa koncentrację oraz obniża poziom stresu. Cierpisz na kłopoty ze snem? Warto więc zainteresować się omawianym specyfikiem.
Miód lipowy cechuje się też działaniem moczopędnym, dzięki czemu jest w stanie łagodnie obniżyć ciśnienie krwi. Z tego powodu często poleca się go osobom, które zmagają się z chorobami układu krążenia. Miód jest także stosowany w leczeniu infekcji układu moczowego oraz płciowego.
Chcesz skorzystać z pomocnych właściwości? Spożywaj miód w ten sposób!
Trzeba wiedzieć, że miodu lipowego nie powinno się dodawać do napojów, których temperatura przekracza 40 stopni Celsjusza. Powód jest prosty - utraci on wtedy wszystkie swoje właściwości i nie będzie w stanie pomóc Twojemu organizmowi. Jeśli jednak nie zignorujesz tej ważnej zasady, to miód lipowy zachwyci Cię swoim leczniczym charakterem. Szczególnie, gdy wymieszasz go z mlekiem, czosnkiem i imbirem, aby wzmocnić jego działanie. Możesz nim również posłodzić wypieki lub desery.