Miód lipowy czy wielokwiatowy? Dowiedz się, który z nich jest lepszy!

Miód odgrywa szczególną rolę w diecie każdego człowieka. Bo zapewne zdajesz sobie sprawę, że posiada wiele właściwości leczniczych. Jest na przykład doskonałym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Należy jednak dodać, że produkt dzieli się na kilka rodzajów. Pojawia się więc pytanie – miód lipowy czy wielokwiatowy? Jeśli zastanawiasz się, który będzie lepszy, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Z wielką chęcią pomożemy w rozwiązaniu tego trudnego problemu!

Miód lipowy i wielokwiatowy – czym się od siebie różnią? Poznaj ich zalety!

Oba produkty są bardzo zdrowe, a do tego smaczne i pożywne. Powstają jednak w trochę inny sposób, co ostatecznie definiuje ich skład. Przed zakupem, warto więc poświęcić chwilę na zaznajomienie się z kilkoma ważnymi informacjami. Miód lipowy, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzany jest z nektaru lipowego kwiatu. Charakteryzuje się jasnym kolorem i ostrym oraz delikatnie gorzkawym smakiem. O jego sile świadczą jednak szerokie możliwości lecznicze.

Co znajduje się w miodzie lipowym? Między innymi glukoza, fruktoza, olejek eteryczny, flawonoidy, a także enzymy. Nic więc dziwnego, że jego skład przekłada się na multum niezwykłych właściwości. Dlatego można go wykorzystać przy leczeniu przeziębienia, objawów grypy, chorób układu krążenia czy schorzeń układu moczowego i płciowego. Spożywanie miodu lipowego jest też doskonałym sposobem na zwiększenie odporności całego organizmu. A trzeba jeszcze dodać, że specyfik przydaje się w zwalczaniu bezsenności.

Wiesz już wszystko o miodzie lipowym? Sprawdź jego wielokwiatowego kuzyna!

Aby doprowadzić do powstania miodu wielokwiatowego, pszczoły muszą zebrać nektar z wielu roślin. Dzięki temu jego smak jest często wyjątkowy i niepowtarzalny. Należy również wspomnieć, że cechy miodu zależą od pory roku, w której zbierano pyłek kwiatowy. Dlatego wiosenna odmiana ma jasną barwę i delikatnie słodki smak, a produkt letni wyróżnia się ciemniejszym kolorem oraz mocniejszym zapachem.

Miód kwiatowy jest dobrym specyfikiem, jeśli borykasz się z różnorakimi chorobami alergicznymi. Ze względu na zawartość cukrów prostych to także idealne źródło łatwo przyswajalnej energii. Produkt ma również doskonały wpływ na wątrobę, a do tego polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. A jego dwie odmiany sprawiają, że ilość zalet jest wręcz przytłaczająca.

Miód lipowy czy wielokwiatowy? Wszystko zależy od Ciebie!

Na pewno zauważyłeś, że oba miody to rewelacyjne produkty, które pomagają w zwalczaniu chorób i zwiększeniu odporności organizmu. Czy da się wybrać zwycięzcę tego trudnego pojedynku? Tutaj wszystko zależy od Ciebie i Twoich preferencji. Wolisz bardziej gorzkawy smak? Postaw na miód lipowy. A może poszukujesz naturalnego leku na alergię? Wielokwiatowa odmiana spełni każde wymagania!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl