Jaki miód na przeziębienie należy spożywać, by szybko wrócić do formy?

Pełne prozdrowotnych właściwości słoiki z miodem stanowią wspaniałe wsparcie w trakcie leczenia infekcji czy przeziębienia. W zależności od tego, co Ci dolega, możesz sięgnąć po szczególny rodzaj słodyczy. Dziś podpowiadamy jaki miód na przeziębienie wybrać i komu szczególnie zalecane jest jego spożywanie.

Kobiety w ciąży jedzą miód zamiast leków

Chociaż ciąża to wspaniały czas, niestety kobiety nie są wtedy objętą ochroną, która zapewniłaby im, że nie zachorują na żadną infekcję. Bardzo często to naturalne metody leczenia są jedynymi, na jakie można się wtedy zdecydować. Jaki miód na przeziębienie mogą przyjmować kobiety w tym wspaniałym czasie? Każdy, o ile nie odrzuca ich jego smak i zapach, a nawet na to jest skuteczna metoda. Nudności i wymioty zwalcza bowiem sok z cytryny i łyżką miodu. Zatkany nos pomoże udrożnić miód z limonką i ciepłą wodą. Na zgagę zalecana jest szklanka wody z miodem, wypijana na czczo. Ze względu na wysoką zawartość żelaza kobietom w ciąży rekomenduje się przyjmowanie miodu gryczanego, bogatego w ten składnik.

Jaki miód na przeziębienie jest najlepszy?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: jaki miód na przeziębienie jest najlepszy, bo każdy ma trochę inne właściwości. Z pewnością spożywanie jakiegokolwiek będzie lepsze niż niejedzenie go wcale. Jednak niektóre mogą pomóc z konkretnymi dolegliwościami:

- miód lipowy ma właściwości napotne, co pomaga zwalczać gorączkę. Wspiera też wszelkie infekcje gardła i zapalenie oskrzeli, lecz także uciążliwy kaszel,

- miód wielokwiatowy wzmacnia organizm, dlatego poleca się go regularnie spożywać, nie tylko w okresie zwiększonej zachorowalności. Do tego dodaje energii i poprawia samopoczucie,

- miód nawłociowy zwiększa odporność organizmu,

- miód akacjowy zwalcza uciążliwy kaszel, a ponieważ jest słodki, chętnie sięgają po niego dzieci.

Ile miodu trzeba zjeść, by być zdrowym?

Nie tyle istotne jest jaki miód na przeziębienie przyjmować, ale ile dziennie można go dostarczyć do organizmu. Maksymalnie mogą to być trzy łyżki, trzy razy dziennie, a profilaktycznie wystarczy jedna na dobę. U dzieci łyżkę stołową zamień na łyżeczkę, a otrzymasz prawidłowe proporcje. Konieczne jest spożycie go w odpowiedniej formie, dlatego że miód podgrzany do temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości. Dlatego rozpuszczaj go w letnich, ostudzonych napojach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl