Odporność jest definiowana jako doskonale zrównoważony stan, w którym organizm może oprzeć się konkretnej toksynie czy infekcji. Twoją pierwszą linią obrony jest zdrowy styl życia. Postępowanie zgodnie z ogólnymi wytycznymi dotyczącymi zdrowia jest najlepszym krokiem, aby w naturalny sposób utrzymać prawidłowy układ odpornościowy. Każda część Twojego ciała, w tym odporność funkcjonuje lepiej gdy jest chroniona przed atakami z zewnątrz. Jak wzmocnić odporność? Dostarczając organizmowi konkretnych produktów.
Szukasz sposobów zapobiegania przeziębieniom, grypie, i innym infekcjom? Pierwszym krokiem powinna być wizyta w lokalnym sklepie spożywczym. Zaplanuj swoje posiłki tak, aby zawierały 8 potężnych wzmacniaczy układu odpornościowego, które przedstawiamy poniżej.
1. Czosnek
Występuje w prawie każdej kuchni świata. Daje smak jedzeniu i jest niezbędny dla Twojego zdrowia. Wczesne cywilizacje doceniały jego wartość w walce z infekcjami. Spożywanie czosnku może zwiększyć liczbę komórek zwalczających wirusy we krwi- jest to ważne, ponieważ przeziębienia i grypa są wywoływane przez wirusy. Może również spowolnić twardnienie tętnic, a istnieją też dowody, że pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Właściwości wzmacniające czosnku wynikają z dużego stężenia związków zawierających siarkę, takich jak allicyna.
2. Miód
Gęsty, lepki i słodki płyn. Jest produktem nektaru kwiatowego przekształconego do jego postaci przez pszczoły. Jest jednym z najbardziej wartościowych składników diety. Bogate źródło żelaza, wapnia, magnezu. Zawiera również witaminę c, niacynę i wapń. Stwierdzono, że składniki miodu mają działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Flawonoidy i związki fenolowe to dwie główne wzmacniające organizm bioaktywne cząsteczki obecne w miodzie. Antyoksydanty pomagają w neutralizacji wolnych rodników. Wiadomo również, że miód zwiększa wytwarzanie przeciwciał, eozynofili, neutrofili i monocytów. Miód pomaga walczyć z przeziębieniem, kaszlem oraz przekrwieniem błony śluzowej nosa. Jest też doskonałym zastrzykiem energii.
3. Imbir
Może uwielbiasz go za pikantny smak, lub dlatego, że łagodzi nudności i wymioty. Jest więcej zalet tego korzenia. Doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać bakterie i wirusy. Silne właściwości przeciwzapalne idealne do zwalczania przeziębień. Ponieważ stan zapalny może wpływać na odpowiedź immunologiczną organizmu, imbir odgrywa dużą rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Pomiń jednak suplementy. Dodaj go świeżego do herbaty lub jedzenia. Wtedy najlepiej działają jego właściwości.
4. Jogurty
Zawierają probiotyki, które pomagają w utrzymaniu zdrowych jelit, co z kolei ma duży wpływ na nasz układ odpornościowy. Mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu przeziębienia. Szukaj etykiet z napisem: żywe i aktywne kultury bakterii. Zamiast kupować wstępnie słodzony jogurt, wybierz zwykłe wersje i osłodź owocami i odrobiną miodu.
5. Zielone warzywa liściaste
Ciemne liściaste warzywa są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i witamin C i K. Ostatnio wykazano, że odgrywają kluczową rolę w regulacji układu odpornościowego. Dostarczają ważnych substancji, które pobudzają do prawidłowego funkcjonowania komórki odpornościowe w jelitach. Rukola, szpinak, a zwłaszcza jarmuż to doskonałe źródło tych pożywnych związków.
6. Kurkuma
Wzmianka o żywności, która może wzmocnić Twoją odporność, byłaby niekompletna bez tej przyprawy. Kurkumina jest aktywnym związkiem kurkumy, która ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pomoże Ci dobrze się wyspać, a także zapewnia dzienną dawkę odporności. Wzmacnia całą energię organizmu. Uważa się, że uszkodzenia oksydacyjne wynikające z niezdrowego stylu życia, nadmiernego stresu, czy małej ilości snu są przyczyną chorób, a stan zapalny jest powiązany z rozwojem chorób przewlekłych. Dlatego nawet niska dzienna dawka kurkumy zapewnia spore korzyści w walce z tym. Ważną rzeczą jest to by spożywać ją wraz z pieprzem, który zwiększa jej wchłanianie.
7. Zielona herbata
Jest bardzo bogata w polifenole -przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek. Ma ich największą ilość, ponieważ jest mniej przetworzona niż inne herbaty i nie jest tak utleniana. Zawiera również inne składniki odżywcze takie jak L- teanina i alkaloidy (teobromina, teofilina). Wzmacniają one funkcje mózgu, a także przyspieszają metabolizm. Zielona herbata ma zdolności regulacji poziomu cukru we krwi, a także działanie przeciwnowotworowe. Nie bez przyczyny jest nazywana super napojem.
8. Cytrusy
Owoce cytrusowe są doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. Na przykład pomarańcze zawierają witaminę C, A, witaminy z grupy B, wapń i potas. Oczywiście witamina C to ta, którą najbardziej kojarzymy z owocami cytrusowymi. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Wspiera rozwój białych krwinek, wzmacniając system obronny organizmu. Zatem cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki i tym podobne stanowią istotną część walki z chorobami i przeziębieniami.
Różnorodność jest kluczem do prawidłowego odżywiania. Zwróć uwagę na wielkość porcji i zalecane dzienne spożycie, aby zapobiec niedoborom lub nadmiarowi witamin, minerałów i substancji odżywczych. Właściwe pokarmy to świetny początek. Pamiętaj również o wysypianiu się, piciu wystarczającej ilości wody, zarządzaniu stresem, ograniczeniem cukrów i rafinowanych węglowodanów, regularnym ćwiczeniu, rzuceniu palenia czy ograniczeniu picia alkoholu. To wszystko razem wzmocni układ odpornościowy i pozwoli Ci cieszyć się zdrowiem na co dzień.