Czy cukrzyk może jeść miód? Odpowiadamy!

Cukrzyca to niebezpieczna choroba, która może doprowadzić do uszkodzenia wielu ważnych narządów w organizmie, a także być przyczyną śmierci. Dlatego osoby dotknięte tą przypadłością muszą między innymi przestrzegać określonej diety. A wiadomym jest, że diabetycy powinni unikać słodyczy, ponieważ zawierają one cukry proste. Pojawia się więc następujące pytanie – czy cukrzyk może jeść miód? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Miód dla cukrzyka? Ważny jest indeks glikemiczny

Nie jest tajemnicą, że miód posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim pomaga w leczeniu różnych chorób – to dobre rozwiązanie na kaszel czy ból gardła, a można go zastosować również wtedy, gdy ma się wysoką gorączkę. Poprawia też pracę nerek oraz wzmacnia odporność organizmu. A trzeba też zaznaczyć, że rodzaje miodu różnią się między sobą, więc liczba korzyści płynących z jego zażywania jest wręcz nieograniczona. Czy jednak cukrzyk powinien jeść miód?

Należy wspomnieć, że omawiany produkt charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, który wynosi 60. A to znaczy, że jego spożycie powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, co może być niebezpieczne dla cukrzyków. Czy to jednak oznacza, że miód jest w tym wypadku całkowicie niedozwolony? Tak naprawdę wszystko zależy od osoby, która chce go zjeść.

Czy cukrzyk może jeść miód? Zależy to od kilku czynników

Przy ustabilizowanym przebiegu choroby i zdrowym trybie życia, spożywanie tego produktu przez diabetyków jest jak najbardziej możliwe. Muszą to być jednak odpowiednie ilości, a całą dietę koniecznie należy skonsultować z lekarzem. Trzeba też zaznaczyć, że połączenie miodu z produktami bogatymi w białko i tłuszcz obniża jego indeks glikemiczny, co sprawia, że jest on po prostu bezpieczniejszy dla cukrzyka. A jaki gatunek wziąć pod uwagę? W tej sytuacji często wyróżnia się miód lipidowy, choć przy małych ilościach nada się każdy rodzaj. Należy również pamiętać, że miód może się przydać podczas hipoglikemii, a więc w sytuacji, gdy poziom cukru we krwi jest zbyt niski.

Spożywanie miodu podczas cukrzycy? To może być dobre połączenie!

Jesteś cukrzykiem, ale Twoja choroba pozwala na jedzenie miodu? W takim razie jego niewielkie ilości będziesz mógł dodawać na przykład do jogurtu lub herbaty. Poznasz więc ten cudowny smak, a także doświadczysz wszystkich właściwości leczniczych. Pamiętaj jednak, aby nie podejmować pochopnych decyzji i przede wszystkim dbać o swoje zdrowie. Nie musisz się przecież spieszyć, bo nasze produkty zawsze będą dla Ciebie dostępne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl